Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌گزارش ایلنا، تأمین مستمر و پایدار برق، یکی از خدمات زیربنایی کشور و از وظایف مهم شرکت مدیریت شبکه برق ایران است که به‌طور مستقیم بر تمامی شئون زندگی مردم تأثیر می‌گذارد. بروز اختلال در این خدمت می‌تواند بر تمامی بخش‌های جامعه از جمله صنایع، سازمان‌ها، زندگی روزمره مردم و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. تاثیرات نامطلوبی داشته باشد.

امروزه شاخص‌های حوزه برق یکی از نشانه‌های اصلی توسعه یافتگی و بهره وری در کشورها محسوب می‌شود. شاخص‌هایی از قبیل کیفیت برق تحویلی به مشترکان، میزان انرژی الکتریکی تحویل شده به مشترکان، میزان خاموشی و عدم تأمین برق، میزان ظرفیت تولید برق و ...

در حوزه بهبود شاخص‌های کیفیت و امنیت تأمین برق مشترکان اقدامات گوناگونی انجام شده که می‌توان به عنوان نمونه به کاهش مدت زمان خروج فرکانس از محدوده مجاز (از میزان 125 دقیقه در سال 1392 به میزان 12 دقیقه در سال 1395)، کاهش زمان خروج ولتاژ شبکه از محدوده مجاز (از میزان 0.66 درصد در سال 1392 به میزان 0.32 درصد در سال 1395)، دست‌یابی به رکورد تولید برق در تاریخ 30 تیر سال 1395 به بیش از 52 هزارمگاوات، کاهش حدود 20 درصد میزان خاموشی‌ها و انرژی تأمین نشده در پایان سال 1395 و افزایش صادرات برق به کشورهای همجوار اشاره کرد.

در حوزه بهبود کارایی و تاب آوری صنعت برق نیز در این دوره زمانی شاهد وقوع اقدامات موثری همچون انجام مطالعات پایداری لحظه‌ای به منظور بررسی به‌هنگام وضعیت شبکه سراسری برق کشور و پیش‌بینی حوادث احتمالی و جلوگیری از گسترش پیامدهای مخرب که منجر به ایجاد خاموش‌های گسترده می‌شود، ارتقاء سطح مطالعات اقتصادی و ارزیابی امنیت شبکه برق کشور که منجر به بهبود پایداری شبکه، کاهش تلفات شبکه انتقال، خاموشی‌ها و در نهایت هزینه تولید برق شده است و استفاده از تجهیزات اندازه‌گیری فازوری به منظور افزایش رویت‌پذیری و تحلیل هرچه بهتر وضعیت امنیت شبکه برق کشور به صورت به‌هنگام بوده‌ایم.

ایران تنها کشور استفاده کننده از فناوری PMU در منطقه

در راستای هوشمند سازی شبکه برق کشور، مرکز PMU توسط وزارت نیرو در شرکت مدیریت شبکه برق ایران و در پست‌های مختلف شبکه برق کشور نصب شد.

هم اکنون WAMS (سیستم پایش ناحیه گسترده) دارای 26 دستگاه PMU در ۱۶ پست ۴۰۰ کیلوولت و ۱۰ پست ۲۳۰ کیلوولت شبکه انتقال برق کشور است. باتوجه به قابلیت‌های WAMS، اطلاعات اندازه­گیری شده توسط دستگاه­های PMU و زیرساخت‌های سخت­افزاری و نرم­افزاری مرکز پایش لحظه­ای داده­های فازوری شبکه انتقال برق کشور، مستقر در شرکت مدیریت شبکه برق ایران دریافت و تجمیع شده و در جهت پایش وضعیت شبکه و انجام مطالعات و تحلیل‌های لازم مورد بهره­برداری قرار می­گیرد.

پایش و تحلیل وضعیت فرکانس شبکه، وضعیت ولتاژ، جریان، توان خطوط، فاز، نا تعادلی ولتاژ، ناتعادلی جریان، توان راکتیو نیروگاه‌ها، بار ترانسفورماتورها، نحوه عملکرد نیروگاه‌ها در کنترل فرکانس شبکه سراسری در حوادث و آلودگی هارمونیکی در پست­های مجهز به دستگاه PMU از جمله مطالعات پایه است که در مرکز پایش لحظه­ای داده­های فازوری شبکه انتقال برق ایران انجام می‌شود.

این سیستم در سال ۱۳۹۲ به بهره برداری رسید و از سال ۱۳۹۴ به صورت کاربردی و تخصصی در شبکه سراسری مورد استفاده قرار گرفت. از ابتدای سال ۱۳۹۶ اجرای طرح توسعه به منظور ارتقاء قابلیت‌های این سیستم و رویت پذیر نمودن کامل شبکه ۴۰۰ کیلوولت برق ایران شروع شده که امید می‌رود در سال ۱۳۹۷ به بهره برداری رسد. در این طرح ۳۷ دستگاه PMU جدید در ۲۹ پست ۴۰۰ کیلوولت مهم شبکه برق کشور نصب خواهد شد.

اهم اقدامات انجام شده طی سال‌های 1392 تا پایان سال 1395 در حوزه بازار برق

به منظور ایجاد شفافیت در کشف قیمت تمام شده برق، افزایش انگیزه برای ورود بخش خصوصی و در نهایت کاهش انحصار دولت در بخش تولید و توزیع برق تا کنون تدابیر و اقدامات گوناگونی در شرکت مدیریت شبکه برق ایران اندیشیده و به اجرا درآمده است.

اجرایی شدن اولین قرارداد دوجانبه برق در سال 1394

اجرایی شدن اولین قرارداد دوجانبه برق در سال 94 جز مهم‌ترین اقدامات معاونت بازار برق محسوب می‌شود. برنامه پنجم توسعه، وزارت نیرو را مکلف کرده است که بستر لازم را برای انعقاد قرارداد دوجانبه به‌طور مستقیم میان مصرف‌کننده و تولیدکننده برق فراهم کند. پس از مطالعه‌ها و بررسی‌های صورت گرفته، زمینه‌های لازم فراهم و دستورالعمل مربوط به این فرآیند از سوی وزیر نیرو ابلاغ شد. پس از ابلاغ دستورالعمل مربوطه، اولین قرارداد دوجانبه در دی ماه سال 94 منعقد و در پی آن ضمن آشنایی بیشتر تولیدکنندگان و مصرف کنندگان با مزایای اقتصادی این نوع قرارداد، در فاصله زمانی کوتاهی دو قرار داد دیگر نیز بسته شد.

تدوین سازو کارهای لازم جهت حضور صنایع بالای 5 مگاوات در بورس انرژی (سال 1395)

از دیگر اقدامات مهم معاونت بازار برق می‌توان به تدوین سازوکارهای لازم جهت حضور صنایع بالای 5 مگاوات در بورس انرژی اشاره کرد.

طبق مصوبه شماره 145937/ت 50999 هـ مورخ 10 بهمن ماه 1394 هیئت محترم وزیران، مصرف کنندگان بالای 5 مگاوات، قادر خواهند بود، برق مورد نیاز خود را به طور مستقیم از نیروگاه‌ها خریداری نمایند. ساز و کار اجرایی شدن این مصوبه در وزارت نیرو و شرکت‌های زیر مجموعه با هماهنگی بازار برق نهایی شده و در شرف اجرا است. با حضور مشترکان بالای 5 مگاوات در بورس انرژی، شاهد رونق بیشتر معامله‌های برق در بورس انرژی خواهیم بود.

تدوین سازوکارهای لازم جهت خرید و فروش گواهی ظرفیت (سال 1395)

تدوین سازوکارهای لازم جهت خرید و فروش گواهی ظرفیت، دیگر اقدام مهم این معاونت در این دوره زمانی به حساب می‌آید.

به منظور اطمینان از ایجاد ظرفیت نیروگاهی قابل اتکا و تشویق سرمایه گذاری، راه اندازی بازار گواهی ظرفیت در دستورالعمل بند و ماده 133 قانون برنامه پنجم توسعه به وزارت نیرو تکلیف شد. بدین منظور مقدمات و ساز و کار اجرای این دستورالعمل در وزارت نیرو تهیه و جهت اجرا در اسفند ماه سال 1395 به شرکت توانیر و شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ابلاغ شد.

منبع: ایلنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۳۶۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفت کشور جهان تمام برق مورد نیاز را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کنند

ایتنا - بر اساس آمار و ارقامی که به‌تازگی گردآوری شده است، هفت کشور اکنون تقریبا تمام برق مورد نیازشان را از منابع انرژی تجدیدپذیر تولید می‌کنند.
آلبانی، بوتان، نپال، پاراگوئه، ایسلند، اتیوپی و جمهوری دموکراتیک کنگو بیش از ۹۹.۷ درصد برق مصرفی‌شان را با استفاده از انرژی زمین‌گرمایی، آب، خورشید یا باد تولید کرده‌اند.

علاوه بر این، داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) و آژانس بین‌المللی انرژی تجدیدپذیر (IRENA) نشان داده است که ۴۰ کشور دیگر‌ــ از جمله ۱۱ کشور اروپایی‌ــ در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ دست‌کم ۵۰ درصد برق مصرفی‌شان را با استفاده از فناوری‌های انرژی تجدیدپذیرتولید کرده‌اند.

پروفسور مارک جیکوبسون، استاد دانشگاه استنفورد که این داده‌ها را منتشر کرده است، گفت: «ما به فناوری‌های معجزه‌‌‌آسا نیاز نداریم.»

«ما باید با برقی کردن همه چیز و تامین برق از باد، آب و خورشید (WWS)، که نسیم دریا، فوتوولتایی خورشید، برق خورشیدی متمرکز، الکتریسیته زمین‌گرمایی، برق‌آبی اندک و برق‌آبی گسترده را شامل می‌شود، انتشار کربن را متوقف کنیم.»

پروفسور جیکوبسون همچنین متذکر شد سایر کشورها مانند آلمان نیز قادرند برای بازه‌های زمانی کوتاه از برق ۱۰۰ درصد تولیدشده از منابع تجدیدپذیر استفاده کنند.

آماری که آژانس بین‌المللی انرژی در ژانویه سال جاری منتشر کرد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲، بریتانیا ۴۱.۵ درصد برق مورد نیازش را از منابع تجدیدپذیر تولید کرد‌ــ که ۱۰.۵ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.

در اسکاتلند، فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر معادل ۱۱۳ درصد مجموع برق مصرفی کشور در سال ۲۰۲۲ را تولید کردند.

کلر مک، مدیرعامل اسکاتیش رینیوبلز (Scottish Renewables)، آن زمان گفت: «این ارقام رکوردشکن نقطه عطف مهمی در مسیر اسکاتلند به سوی انتشار کربن صفر محسوب می‌شود، و پتانسیل عظیم منابع انرژی تجدیدپذیر ما در سطح جهانی را به‌روشنی نشان می‌دهد.»

در حالی که تولید برق اسکاتلند در قبضه انرژی باد است، پژوهشگران پیش‌بینی می‌کنند که انرژی خورشیدی در دهه‌های آتی انرژی غالب در تامین برق جهان خواهد بود. 

در سال‌های اخیر با افزایش میزان بهره‌وری سلول‌های خورشیدی، که در اصل با به‌اصطلاح «ماده معجزه‌آسای» پروسکایت ارتقا پیدا کرد، پیشرفت‌های قابل‌ملاحظه‌ای صورت گرفته است.

هزینه‌های تجاری نیز کاهش پیدا کرده است، که سبب شد دانشمندان دانشگاه اکستر و کالج دانشگاهی لندن سال گذشته مدعی شوند که انرژی خورشیدی به «نقطه اوج بازگشت‌ناپذیری» رسیده است که آن را به منبع اصلی انرژی جهان تا سال ۲۰۵۰ تبدیل خواهد کرد.

بر اساس یافته‌های مقاله این پژوهشگران در سال ۲۰۲۳، که در نشریه نیچر کامیونیکیشنز (Nature Communications) منتشر شد، پیشرفت‌های فناوری و اقتصادی به این معنی است که گذار به انرژی پاک فقط دست‌یافتنی نیست، بلکه اجتناب‌ناپذیر است.

پژوهشگران در این تحقیق نوشتند: «به‌دلیل مسیر فناوری که سیاست پیشین باز کرد، نقطه اوج خورشیدی بازگشت‌‌ناپذیر ممکن است گذشته باشد، مرحله‌ای که انرژی خورشیدی، بدون سیاست‌های اقلیمی بیشتر، به‌تدریج بر بازار انرژی جهانی غلبه می‌کند.»

«انرژی خورشید در دسترس‌ترین منبع انرژی موجود روی کره زمین است، و در چرخه‌ای از سرمایه‌گذاری‌های فزاینده، جذابیت اقتصادی‌اش به‌سرعت رو به افزایش است.»

دیگر خبرها

  • ایران امنیت بالای انرژی دارد اگر مصرف کننده بگذارد
  • هفت کشور جهان تمام برق مورد نیاز را از منابع تجدیدپذیر تامین می‌کنند
  • حضور دانش‌بنیان‌های ایرانی در اوگاندا برای توسعه ICT
  • مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران برتر کشور شد
  • فروش برق با نرخ‌های جذاب در بورس انرژی
  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی/عرضه برق در بورس
  • قطع خرید 4 میلیارد دلار نفت ایران ازسوی آمریکا
  • آمادگی کامل نیروگاه شهید مفتح برای تولید انرژی در پیک تابستان
  • هنرمندان صنایع دستی در اکسپو ۲۰۲۴/ حضور فارس با بسته‌های گردشگری
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است